Padel algemeen

Het ontstaan van padel

Padel ontstond in 1969 in de Mexicaanse badstad Acapulco. De bedenker van de padelsport, Enrique Corcuera, was een rijke Mexicaanse zakenman. Hij bedacht de nieuwe sport door de regels, rackets en terreinafmetingen uit het tennis aan te passen. Aanvankelijk werd het alleen gespeeld door de Mexicaanse elite, maar via het Spaanse koningshuis belandde padel ook in Spanje. Corcuera introduceerde de sport in Marbella, waar in 1974 de eerste Europese Padelclub werd opgericht.

In Argentinië groeide padel uit tot een nationale sport met meer dan 10.000 terreinen en meer dan 2 miljoen beoefenaars. In Spanje werd de kaap van 1 miljoen bereikt in de jaren 90 en is het momenteel de 2e populairste sport (na voetbal) met meer dan 5 miljoen beoefenaars.

Het eerste WK werd georganiseerd in 1992 in Sevilla. Sindsdien vindt het tweejaarlijks plaats. De top van de wereld speelt jaarlijks de verschillende manches van de World Padel Tour.

Padel is één van de snelst groeiende sporten ter wereld, met wereldwijd ongeveer 12 miljoen beoefenaars. Padel wordt onder andere al gespeeld in Argentinië, Duitsland, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, Chili, Spanje, Frankrijk, Nederland, Italië, Mexico, Paraguay, Portugal, Japan, Uruguay en de USA.

Het wordt gespeeld met een kunststof racket en een bal die sterk lijkt op een tennisbal. De puntentelling is identiek aan die van tennis. Padel is toegankelijk voor alle leeftijden en is erg aantrekkelijk door zijn sociaal karakter. Het is gemakkelijk aan te leren en bovendien minder belastend voor de gewrichten.

Padel is een eerder tactisch spel dat kan gespeeld worden door jong en oud, ongeacht hun sportief niveau. De ideale sport om te spelen met vrienden, familie en collega's en speelplezier is gegarandeerd!

Padel-spelregels en uitrusting

Een overzicht van de padel-spelregels en het benodigde materiaal kan je terugvinden op deze pagina.

Tips voor padel-enkelspel

Padel wordt meestal als dubbelspel gespeeld, maar je kan ook een enkelspel spelen. Hieronder vind je enkele tips voor het spelen van een padel-enkelspel: